4. Zaprešić - grad bana Jelačića:

Obnovit će se dvorac i cijeli kompleks Novih dvora Jelačićevih - otvoriti Muzej bana Jelačića u dvorcu i osnovati zavičajnu zbirku, po uzoru na uspješno obnovljene dvorce po Hrvatskoj - kultura, edukacija, rekreacija, turizam, kongresi i školski izleti djece iz cijele Hrvatske.

Pokrenut će se projekt „Grad bana Jelačića“ i Zaprešić učiniti prepoznatljivom kulturnom, izletničkom i turističkom destinacijom sjeverozapadne Hrvatske, u suradnji s umjetničkim i kulturnim udrugama koje njeguju i čuvaju baštinu bana Josipa Jelačića u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na Šetnici će se organizirati Banski sajam poljoprivrednih proizvoda zaprešićkog kraja, Božićni sajam s više obrtničkih štandova, te Sajam antikviteta i knjiga.

Povodom Dana ustanka zaprešićkih seljaka (11. travnja 1903.) održavat će se Proljetna smotra folklora zaprešićkog i zagorskog kraja na središnjem trgu i posjećivati njihovi grobovi.

Projektom „Zapregom po Zaprešiću“ povezat će se Nove dvore, Konjički klub i dvorac Lužnicu šumskim turističkim putevima za promet kočijama i biciklima.

Obnovljene gospodarske i stambene zgrade u Novim dvorima će se dodijeliti kulturnim, umjetničkim i glazbenim udrugama na korištenje, kao i Richterova zgrada (učenički dom) koja će biti stavljena u funkciju.

Obnovit će se zgrada Stare škole u starom centru Zaprešića i staviti u kulturno-društvenu funkciju za sve generacije.

Turistička zajednica Zaprešića bit će bolje povezana s TZ Zagreba, TZ Brdovca, Marije Gorice i Dubravice, te s TZ Zagrebačke županije u cilju povećavanja izletničkih i turističkih posjeta. Ured Turističke zajednice bit će preseljen na središnji gradski trg i dostupan građanima i posjetiteljima.

„Muzej Brdovec“ će se sufinancirati iz gradskog proračuna i brendirati kao zavičajni muzej zaprešićkog kraja, koji to i jest.

Pokrenut će se projekt „Arheološki park Zaprešić-Pušća-Brdovec“ u kojem će svi kulturno-povijesni i arheološki lokaliteti činiti cjelinu velikog arheološkog parka povezanog biciklističkim stazama - turističko odredište, nova radna mjesta, odgoj i obrazovanje, stručni i znanstveni skupovi, tematske izložbe, priredbe.

Izgradit će se biciklističke staze s odmorištima uz nasipe Save i Krapine od Zaprešića do Zagreba (do Podsusedskog mosta) i priključiti Zaprešić na državnu biciklističku stazu „Greenway“, te urediti staze uz potok Črnec i Lužnica.

Dio jezera Zajarki - Bager uredit će se kao sportsko-rekreacijski centar s potrebnom infrastrukturom, biciklističkim, rolerskim stazama i trim stazama s vježbalištima, centrom za vodene sportove (predviđenim GUP-om), te ugostiteljskim sadržajima.

Noćni život i koncerti za mlade preselit će se iz centra Zaprešića na jezero Zajarki.

Pokrenut će se hidrogeološka istraživanja geotermalnih izvora na području Zaprešića, radi korištenja energije za rekreaciju i sport (GUP-om planirana izgradnja bazena uz rijeku Krapinu i u blizini Srednje škole).

Izgradit će se veliko gradsko klizalište / rolalište na otvorenom za djecu i odrasle.

U novoizgrađenoj kino-dvorani će se ponovno prikazivati filmovi (filmski klasici, dječje matineje vikendom, dokumentarci, prijenosi utakmica reprezentacije…), a „Kino Zaprešić“ učlaniti u Kino-mrežu Hrvatske radi obogaćivanja programa, kao što je samoborsko.

Raspisat će se natječaj za originalne zaprešićke suvenire i poticati ponuda kvalitetnih proizvoda iz zaprešićkog kraja s brendom „Grada bana Jelačića“.

Božićni paketići zaprešićkih suvenira dijelit će se svakom kućanstvu u Zaprešiću.

Postavit će se table naziva ulica s grbom Zaprešića i opisom naziva ulice ili trga.

Na obilaznicama će se postaviti smeđe turističke table „Novi dvori Jelačićevi“ i „Dvorac Lužnica“, umjesto „Fontana“ trgovačkog centra.

Pokrenut će se osnivanje Zajednice kulturnih udruga Zaprešića radi transparentnijeg i funkcionalnijeg financiranja, te institucionalne pomoći udrugama u području kulture i umjetnosti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

17. Novi Trg žrtava fašizma - Katastrofu pretvoriti u šansu:

10. Sport i rekreacija dostupni svim građanima: