5. Moderan i siguran grad:

Gradnjom novih zgrada i prostora javne namjene u centru grada iskoristit će se mogućnost izgradnje javnih podzemnih garaža s većim brojem parkirnih mjesta.

Podzemne javne garaže gradit će se u centru Zaprešića, te revidirati mogućnost gradnje garaže u Novim dvorima.

Nove zgrade Gradske uprave i Pučkog otvorenog učilišta s Glazbenom školom, projektirat će se za javnu, ali i poslovnu namjenu s podzemnim garažama.

Ukinut će se 2. zona naplate parkiranja i redefinirati područje 1. zone naplate.

Uvest će se Sustav najma gradskih javnih bicikala i električnih bicikala za građane i posjetitelje Zaprešića, na stanicama uz željezničke stanice i trgove.

Modernizirat će se i integrirati javni prijevoz ZET-a i HŽ-a, te uskladiti vozni red autobusa i vlaka.

U pregovorima sa ZET-om dogovorit će se produžetak gradske autobusne linije 182 (Trg mladosti - Šibice) do Ivanca, Jablanovca, West Gatea i željezničkih stanica Savska i Novi dvori, uz rekonstrukciju Krapinske i Marinka Bašića u Jablanovcu za mogućnost prometovanja autobusa. Radi učinkovitosti i ekonomske isplativosti, novom trasom linije 182 prometovala bi dva autobusa u suprotnim smjerovima, dok bi linija 172 (Črnomerec-Zaprešić) bila produžena do gradskog groblja.

Otvorit će se pregovori sa ZET-om o racionalizaciji izdvajanja proračunskih sredstava za ZET, odnosno pristupiti stručnoj analizi mogućnosti osnivanja Zaprešićkog prijevozničkog poduzeća, sredstvima iz proračuna Grada i okolnih Općina, kredita, poticaja i sredstava iz EU fondova.

Proširit će se parkirališta na željezničkim stanicama i opskrbiti Sustavom najma gradskih javnih bicikala.

Ukinut će se naknada za taxi-dozvole, radi bolje dostupnosti te vrste prijevoza.

Nove rekonstrukcije ulica obuhvaćat će izgradnju biciklističke staze i nogostupa s klupama ili odmorištima.

Opasna raskršća osigurat će se semaforima, izgradnjom kružnih tokova, boljom sinkronizacijom semafora, te osvjetljenjem i označavanjem pješačkih prijelaza.

Postavit će se više funkcionalnih nadzornih kamera na cestama.

Dovršetak izgradnje Pročistača otpadnih voda i izgradnja kanalizacije po mjesnim odborima neće se prebaciti na povećanje režijskih računa građanima.

Do izgradnje kanalizacije omogućit će se besplatno pražnjenje septičkih jama po kućanstvima.

Umjesto betonizacije i gradnje skupih fontana, kvalitetnije će se graditi, održavati i ograđivati dječja igrališta i sportski tereni, uređivati zelene površine, pločnici, klupe, koševi za smeće i javna rasvjeta.

Omogućit će se dostupnost pitke vode na igralištima i frekventnim javnim površinama.

Kvalitetnije će se održavati ceste, kanali za slivne vode te sanirati klizišta.

Izgradit će se ograđeni Park za pse za stari dio Zaprešića - Gradsku četvrt Centar.

Sufinancirat će se obnova fasada stambenih zgrada išaranih neprimjerenim grafitima.

Izmjestit će se autobusna stanica s benzinske pumpe na prikladnu lokaciju blizu glavne željezničke stanice, izbjegavajući prijelaz pješaka preko benzinske pumpe.

Pokrenut će se projekt izgradnje mosta Zaprešić - Samobor, u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Gradom Samoborom.

Pokrenut će se uklanjanje nedostataka i dogradnja infrastrukture pothodnika, nadvožnjaka, bukobrana, parkirališta i stajališta kod željezničke stanice Savska, radi boljeg prometnog povezivanja Savske, Turkovićeve i Malekovićeve ulice i uređenja okoliša.

Izgradnjom svjetlovodne (optičke) mreže omogućit će se veći izbor pružatelja telekomunikacijskih usluga uz veću brzinu i kvalitetu, jeftiniji internet za građane, ali i efikasnost svih e-usluga Gradske uprave i Komunalnog poduzeća.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

17. Novi Trg žrtava fašizma - Katastrofu pretvoriti u šansu:

10. Sport i rekreacija dostupni svim građanima:

4. Zaprešić - grad bana Jelačića: