11. Manje smeća - više cvijeća i drveća:

Kontejneri za plastiku i papir (žute i plave kante) praznit će se 2 puta mjesečno, a za komunalni otpad (crne kante) 2 puta tjedno.

Postavit će se novi „Zeleni otoci“ za odvojeno skupljanje otpada (staklo, tekstil, papir, plastika, bio-otpad) s podzemnim kontejnerima bez ključa i s video-nadzorom.

Podzemni kontejneri i kante za smeće će se redovito prati i dezinficirati.

Stanarima u zgradama dijelit će se vreće za različite vrste otpada (žute, plave i smeđe).

Podijelit će se komposteri po domaćinstvima u obiteljskim kućama.

Zaposlit će se više komunalnih redara i reorganizirati Referada za komunalno-prometno redarstvo za više reda na javnim površinama.

Organizirat će se „Zelena čistka“ – godišnja javna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, koju će predvoditi Gradska uprava i njeni zaposlenici.

Očistit će se divlja odlagališta otpada i uspostaviti sustav za prevenciju nastanka novih putem funkcionalnog video-nadzora. Primijenit će se kažnjavanje onih koji krše Odluku o komunalnom redu, te provoditi kontinuirano informiranje građana o odvajanju otpada.

Osnovat će se „Gradski vrtovi“ za dodjelu parcela na besplatno korištenje građanima za sadnju povrća i cvijeća za vlastite potrebe.

Zasadit će se „Javni voćnjak“ u kojem će građani brati voće za osobne potrebe, a na pojedinim zelenim površinama posaditi voćke starih sorti.

Pokrenut će se postupak proglašenja kompleksa Novih dvora Jelačićevih spomenikom parkovne arhitekture, radi zaštite prirodnog ambijenta i kontrole sječe stabala.

Sječa bolesnog drveća na javnim gradskim površinama bit će strogo kontrolirana.

Uspostavit će se trajno praćenje kvalitete zraka putem mjernih stanica u središtu grada i četvrti Sjever, objavljivanje realtime on-line vremenskog dijagrama za pregledavanje podataka o čistoći zraka unatrag godinu dana, te poduzimati mjere protiv zagađenja zraka.

Kontinuirano će se pratiti kvaliteta vode za piće putem redovitih analiza od strane akreditiranog nezavisnog laboratorija, te javno objavljivati dobiveni nalazi.

Pokrenut će se program sufinanciranja analize zdravstvene ispravnosti vode u domaćinstvima, korištene iz individualnih (privatnih) objekata: zdenci, izvori, cisterne.

Uspostavit će se monitoring industrije u zaprešićkom kraju, obvezujući ih na postupanja propisana važećim zakonima i uredbama iz područja zaštite okoliša i prirode.

Odlagalište komunalnog otpada „Novi dvori“ sanirat će se sukladno zakonskoj regulativi i planu sanacije.

Dopustit će se držanje koka nesilica u domaćinstvima s okućnicom uz definiranje dozvoljenog broja nesilica te strogih higijenskih uvjeta s propisanom kontrolom i predviđenim sankcijama.

U školama i vrtićima će se provoditi programi edukacije djece o zaštiti okoliša i prirode, te razvrstavanju otpada u domaćinstvima.

Raspisat će se gradski natječaji za potpore projektima prilagodbi klimatskim promjenama i projektima zelene infrastrukture.

Odredit će se parcela za Park za božićne jelke – za sadnju, odlaganje i kompostiranje korištenih jelki.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

17. Novi Trg žrtava fašizma - Katastrofu pretvoriti u šansu:

10. Sport i rekreacija dostupni svim građanima:

4. Zaprešić - grad bana Jelačića: