17. Novi Trg žrtava fašizma - Katastrofu pretvoriti u šansu:

Hitno će se pristupiti rušenju svih potresom oštećenih i neupotrebljivih višestambenih i javnih zgrada, radi sigurnosti naših sugrađana i prolaznika. Planski i stručno će započeti pripreme za novogradnju. Bez kalkuliranja s obnovom konstrukcija, koja je dugoročno skuplja.

S obzirom na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom, prema kojem bi se cjelovita obnova konstrukcije i popravak konstrukcije trebala provesti izvođenjem radova pojačanja potresom oštećene građevinske konstrukcije zgrade kojima bi se postigla mehanička otpornost i stabilnost zgrade u odnosu na potresno djelovanje u skladu s Tehničkim propisom za građevinske konstrukcije, proizlazi da je ekonomski povoljnije financirati zamjensku novogradnju na istim lokacijama. - uz mogućnost dodatnog ulaganja putem javno-privatnog partnerstva.

Katastrofa će se pretvoriti u šansu za novi zamah modernom stambenom, poslovnom i kulturnom razvoju Starog centra, kojim će se prostorno-planski i arhitektonski izmijeniti GUP grada Zaprešića i riješiti problem nedostatka poslovnih i uredskih prostora, te parkirnih mjesta u centru Zaprešića.

Rješenje obnove Starog centra usmjerit će se na izgradnju novih višestambenih zgrada s podzemnim garažama za stanare, na mjestu starih i oštećenih građevina, putem državnog Fonda za obnovu i sredstava iz Fonda solidarnosti EU, sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom. Alternativno brže rješenje: Grad Zaprešić će u suradnji sa zainteresiranim investitorima izgraditi nove stambene zgrade na gradskom zemljištu ili zemljištu potencijalnog investitora i zamijeniti ih s vlasnicima stanova za stare porušene zgrade.

Cjelokupna rekonstrukcija Trga žrtava fašizma obuhvatit će izgradnju nove moderne upravne zgrade, koja bi objedinila: Općinski i Prekršajni sud, Gruntovnicu i Katastar, urede Zagrebačke županije (matičar, imovinsko-pravni poslovi, ured za branitelje), Gradsku upravu Grada Zaprešića, Gradsku vijećnicu i podzemnu garažu.

Na mjestu stare oštećene zgrade POUZ-a, izgradit će se novo Pučko otvoreno učilište s modernom kino-dvoranom, adekvatnim prostorom za Glazbenu školu, umjetničkom galerijom, Foto-kino-video klubom i podzemnom garažom za potrebe POUZ-a.

Sklopiti će se sporazum s vlasnikom Robne kuće na Trgu žrtava fašizma o izgradnji novog trgovačkog centra s podzemnom garažom, u okviru cjelokupne rekonstrukcije trga.

Izradit će se projektna dokumentacija za rekonstrukciju i proširenje gradske tržnice, u okviru rekonstrukcije Trga žrtava fašizma.

Postojeću zgradu Gradske uprave u Novoj ulici 10 adaptirat će se za budući gradski socijalni Dom za starije i nemoćne s pripadajućim parkom i zelenilom (P=6.632 m2). 

Novac sa žiro-računa za pomoć građanima stradalima u potresu (cca 500.000,00 kn, 19.2.2021.) mogao bi se dodijeliti na sljedeće načine: 

Sufinanciranje troškova izrade elaborata za rušenje i projektne dokumentacije novih višestambenih zgrada.

Nenamjenska podjela stradalim građanima prema socijalnim kriterijima (obitelji s djecom, umirovljenici, nezaposleni, socijalno ugroženi...).

Dodjela oštećenim građanima kojima je najamnina veća od 2.000,00 kn/mj. i/ili za režijske troškove koji su veći od onih koje su plaćali u vlastitom stanu.

Dio sredstava doznačiti građanima koji su ostali živjeti u svojim oštećenim nekretninama – za popravke stanova i obiteljskih kuća.

Na žiro-račun kontinuirano uplaćivati proračunska sredstva namijenjena za naknade gradskim i mjesnim vijećnicima i političkim strankama, te račun ostaviti otvoren dok se ne prevlada kriza izazvana potresom.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

10. Sport i rekreacija dostupni svim građanima:

4. Zaprešić - grad bana Jelačića: