7. Grad prijatelj djece (u školama):

Upravna vijeća škola i vrtića bit će povjerena prvenstveno stručnjacima, te će njihovi zaključci i zapisnici biti javno objavljivani.

Produženi boravak u školama će se produžiti do 3. razreda isključivo u jutarnjoj smjeni, a mjesečna cijena boravka smanjit će se za 50%.

Uz besplatne udžbenike osigurat će se besplatne radne bilježnice za sve osnovce i besplatni udžbenici za srednjoškolce.

Svi učenici od 5. razreda dobit će besplatni tablet, a učenici nižih razreda besplatne školske papučice domaćih proizvođača.

Pokrenut će se projekt „Pomoć djeci s teškoćama u učenju i razvoju“ te omogućiti suvremene kvalitetne uvjete za njihovo obrazovanje i odgoj u školama i vrtićima, u suradnji s Centrom za mladež i socijalnim udrugama.

Dječji programi „Ljeto u Zaprešiću“ i „Zima u Zaprešiću“ proširit će se na 10-satni subvencionirani program, te će se ponuditi ljetovanja i zimovanja za djecu tijekom školskih praznika.

Izradit će se projektna dokumentacija za izgradnju još jedne osnovne škole, u cilju ostvarivanja standarda održavanja nastave u samo jednoj smjeni. (GUP-om planirana na kraju Ulice Ružića Hlaja).

Građanski odgoj i obrazovanje uvest će se kao izvannastavna aktivnost u višim razredima osnovnih škola, radi promicanja nenasilja, tolerancije i solidarnosti, te razvijanja ljudskih vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštovanja ljudskih prava kao i razumijevanja života u građanskom društvu.

Primjedbe

  1. 1980-ih je u vrtiću Vrtuljak i u školi Ljudevita Gaja već bilo premalo mjesta. Zato su predškolske grupe autobusima odvozili u Bistru, a nastava u Gaju se odvijala u tri smjene. Izgradnja novog vrtića i škole kasni već 40 godina. Lokacija nove škole na jugu grada (prema GUP-u) je besmislena, jer će izgradnja ceste još više doprinjeti raseljavanju iz tog djela prema sjeveru Zaprešića. Idealna lokacija je na praznim parcelama sjeverno od (vrlo gusto naseljenog) kanadskog naselja. Podržavam produžetak boravka nakon 2. razreda, a ako bi bilo moguće da se produži i na 4. razred. Smanjenje cijene ne mogu komentirati, iako podržavam, te se nadam da se ne radi samo o utopiji i da ste pozorno razmotrili proračun kako ne bi ostalo samo na predizbornom obećanju. Još jednu ideju bi trebalo poticati, a to je topli obrok u školama za sve. Ne nužno besplatan ako nije izvedivo, ali subvencioniran. Za sad samo djeca iz boravka imaju topli obrok. Ako mogu vrtići i studentske menze, mogu i škole. Zatvore da ni ne spominjem. Ideju o uvođenju Građanskog odgoja ne podupirem iz dva razloga: prvo, nije na lokalnoj samoupravi da odlučuje o kurikulumu, pa je rasprava bespredmetna, a drugo, učenici ionako imaju prevelik broj školskih predmeta. Građanski odgoj mogao bi se inkorporirati u sadržaj nekog drugog predmeta. Također, i seksualni odgoj u sklopu biologije umjesto učenja o probavnom sustavu ameba. Veći broj školskih predmeta je nepotrebno opterećenje. Treba raditi na sadržaju, na kvaliteti umjesto na kvantiteti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam na svim korisnim prijedlozima.
      Uvođenje građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti planiramo po uzoru na model koji je uveden u gradovima: Rijeka, Poreč, Rovinj, Pula, Umag i Pazin, što predstavlja konkretno ulaganje lokalne samouprave u obrazovni sustav s ciljem očuvanja društvenih vrijednosti i njihovog prenošenja na nove generacije.
      https://www.rijeka.hr/istarska-zupanija-pet-istarskih-gradova-preuzimaju-rijecki-model-gradanskog-odgoja/

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

17. Novi Trg žrtava fašizma - Katastrofu pretvoriti u šansu:

10. Sport i rekreacija dostupni svim građanima:

4. Zaprešić - grad bana Jelačića: